blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG mastro
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
mastro



Black Adder - Čierna Zmija
pridal mastro 26.4. 2009 o 17:30

 

 

 

 

 

  Čierna zmija (Black Adder) je britský komediálny seriál (alebo situačná komédia) s Rowanom Atkinsonom v hlavnej úlohe. Vo Veľkej Británii bol vysielaný od roku 1983 až do roku 1989. U nás (SVK) vysielaná nebola, no celý seriál sme si mohli pozrieť na TV Nova s českým dabingom, alebo na M1 s maďarským. Samozrejme je tu ešte možnosť internetu, no jeden, aj druhý preklad je výborný.

 Boli natočené štyri série a niekoľko samostatných dielov. Každá séria je situovaná do iného historického obdobia, s čím súvisia aj iné úlohy hrané tromi hlavnými postavami. Týmito postavy sú: Edmund, Baldrick a Percy (v tretej sérii má úlohu Princa Regenta a v poslednej poručíka George-a). Okrem nich sa ešte objavuje pod rôznymi menami postava majstra prevlekov, túžiaci po tróne a postava superhrdinu, ktorého prehnané sebavedomie a povýšené chovanie je paródiou na podobné postavy z iných seriálov a filmov, ktorý je hlavnými postavami väčšinou obdivovaný.

 Ďalšou vlastnosťou seriálu je, že v poslednej epizóde každej série zomrie aspoň jedna z postáv, najčastejšie každý (v druhej sérii k tomu dôjde až na úplnom konci, keď skončia titulky).

 

 

Hlavné postavy: 
Edmund Čierna Zmija – Rowan Atkinson 
Hlavný hrdina seriálu, Edmund Čierna Zmija, je cynický oportunista, ktorý sa snaží využiť príležitosti k obohateniu a zisku postavenia, čo sa mu málokedy podarí. Aj keď samotná postava v prvej sérii je ešte celkom hlúpa (ešte aj jeho sluha toho má v hlave viac), postupom času sa stáva čoraz inteligentnejší a hlavne prefíkaný. Narozdiel od jeho sociálneho postavenia. V prvej sérii je Edmund princom, no v poslednej už len kapitánom v britskej armáde počas prvej svetovej vojny.

 

 

 Bladrick - Tony Robinson
Kde je Čierna Zmija, tam je aj Baldrick. Je to sluha, pobočník Edmunda. Je to druhá postava (prvou je samotný Blackadder), ktorá sa nemenila ani v jednej sérii a hral ju ten istý herec. Baldrick postupom času upadá, kým v prvej sérii je to sluha, ktorý má viac rozumu ak jeho pán, neskôr sa z neho stáva 100%-ný idiot, ktorému slovo hygiena nič nehovorí. Neskutočne dopĺňa Čiernu Zmiju, bez neho by pre mňa Black Adder nebol najlepším seriálom. 

 

Lord Percy Percy - Tim McInnerny
Ako ho charakterizovať? No predsa typický šľachtic. Bohatý a hlúpy. Táto postava sa objavila len v prvých dvoch sériách, charakter postavy sa nejako výrazne nemenil, vždy to bol priateľ Edmunda. Herec, Tim McInnerny sa objaví aj v tretej a v štvrtej sérii, no už ako iná postava. V štvrtej ako kapitán Darling, pätolízač generála Melchetta.

 George - Hugh Laurie
Postava sa objavila v tretej a v štvrtej sérii, ako „náhrada“ Percyho. V tretej sérii ako Princ Juraj/ Princ Regent, v štvrtej ako poručík George. Postava sa charakterovo dosť podobá na Percyho, je to v podstate hlúpy aristokrat/dôstojník. No už nie je Edmundov priateľ, Edmund mu v každej sérii slúži. Aj keď George je naivný hlupák, je vždy optimista, okrem toho svoju „obmedzenosť“ si plne uvedomuje a snaží sa ju nejako kompenzovať. A áno, je to Dr. House. :)


Melchett - Stephen Fry
 Stephen si zahral v druhej a v štvrtej sérii, v tretej len v jednej epizóde. V druhej sérii hrá Lorda Melchetta, je priamy rival Lorda Black Addera (Čierna Zmija) a obľúbenec kráľovnej. V štvrtej sérii sa jeho postava charakterovo mení, je to dobrosrdečný, obľúbený generál britskej armády, tak trošku karikatúrou generálov tej doby. Jeho hláška „Baaah!“ sa stala nesmrteľnou, objavovala sa úplne náhodne a bez zjavného dôvodu.

 


Série a samostatné príbehy


1. séria
 Dej 1.série sa odohráva v 15.storočí (1485 - 1498) na dvore kráľa Richarda IV. Tu sa kráľovský princ Edmund "Čierna zmija", vojvoda z Edinburghu, snaží pomocou svojich verných priateľov Baldricka a Lorda Percyho stať korunným princom namiesto svojho brata Harryho, ba dokonca kráľom celého Anglicka.
Samozrejme vždy to dopadne inak, nie podľa jeho predstáv.

2. séria
 Dej 2.série sa odohráva v 2. polovici 16. storočia (1558 - 1603). Lord Edmund Čierna Zmija je obľúbencom kráľovnej Alžbety a rozohráva pomocou svojich priateľov (Baldrick a Lord Percy) partiu ľstí a vtieravosti. Zmyslom jeho snaženia je získať si priazeň kráľovnej a tým aj moc a bohatstvo.


3. séria
 Stretávame s Čiernou zmijou na prelome 18. a 19.storočia (1760 - 1815). Je sluhou princa-regenta Juraja a v kuchyni, kde sa okrem princových komnát dej často odohráva,
mu nahráva svojou blbosťou Baldrick, jeden z dvoch finalistov konkurzu na obecného idiota Kensingtonu. ("Nestal se jím, protože se dostavil. Ten druhý byl větší idiot - zapomněl na to.") V celej sérii sa Čierna Zmija snaží získať majetok a moc i za cenu zrady svojho pána, alebo krádeže jeho majetku. Princ je však taký hlupák, že nikdy si nič nevšimne.

4. séria
 Štvrtá séria sa odohráva počas I. svetovej vojny. Hlavnou postavou je kapitán britskej armády Edmund Čiernazmija (to nie je chyba - po troch storočiach už sa to píše spolu) snažiaci sa dostať pod hocijakou zámienkou z frontu. Skvelý plán mu ale vždy prekazí generál Melchett a jeho pobočník, kapitán Darling, ktorý kapitána Čiernuzmiju nenávidí. Okrem nich sú tu opäť jeho priatelia - slobodník Baldrick a naivný poručík George.

 Každá séria má 6 častí, ktoré trvajú cca 30 minút. Boli ešte natočené 4 samostatné časti, odohrávajúce sa v rôznych prostrediach a storočiach. 
 Prvým je pilot natočený pred prvou sériou (v Británii nebol nikdy odvysielaný), ďalej The Cavalier Years (Léta kavalírů), Blackadder's Christmas Carol (Vánoční koleda Černé zmije) a Back & Forth (Kupředu, zpátky jen krok). Všetky časti majú rôznu dĺžku, 15 až 45 minút. 

                  

 

 zdroj: Wikipedia, fanblog (http://tiger72.sweb.cz/blackadder/index.html), moja hlava deravá :)

P.S.: Ak nájdete chybu (nepresnosť, gramatickú), píšte PM. ;)

 

 



Prístupov 11078
Kvalita článku
(100%) hlasov 1

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Back to the core, alebo ako som kúpil Wi...
[ 5.2.2014] (príspevkov 6)
Cestná cyklistika, 1. časť
[ 26.3.2013] (príspevkov 11)
Harry Potter Road Trip
[ 14.7.2009] (príspevkov 4)
Cesta domov... troška inak
[ 18.6.2009] (príspevkov 3)
Lil´ Me - detstvo
[ 16.5.2009] (príspevkov 7)
Black Adder - Čierna Zmija
[ 26.4.2009] (príspevkov 6)
Muse
[ 1.4.2009] (príspevkov 5)
Viedeň - Výstava luxusných áut
[ 3.2.2009] (príspevkov 4)
Asus EEE 1000H
[ 1.12.2008] (príspevkov 2)
Na vojne
[ 22.2.2008] (príspevkov 10)