blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG mastro
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
mastro



Muse
pridal mastro 1.4. 2009 o 14:41



                

O Skupine

Muse je anglická alternatívná rocková hudobná skupina založená v roku 1997 v Devonu. Tvoria ju traja  členovia – Matthew Bellamy, Dominic Howard a Christopher Wolstenholme. Matthew Bellamy je autorom väčšiny piesní skupiny. Posledné dva albumy od Muse, Absolution a Black Holes and Revelations, sa dostali na prvé miesto britskej hitparády.

Členovia Muse boli pôvodne členovia rôznych kapiel Teignmouth Community College. Skupina sa začala dávať dohromady potom, čo štrnásťročný Matthew Bellamy úspešne vstúpil do kapely Dominica Howarda. Táto kapela sa ale rozpadla, keď sa ich druhý gitarista Phys Vandit rozhodol odísť. A tak požiadali svojho dobrého kamaráta Chrisa Wolstenholma, aby sa naučil hrať na basovú gitaru. Novo vzniklá kapela niekoľkokrát zmenila názov (Gothic Plague, Carnage Mayhem, Fixed Penalty, alebo Rocket Baby Dolls) kým došla k menu Muse. V roku 1994 vyhrali ako Rocket Baby Dolls miestnu súťaž kapiel (na tejto súťaži boli jediná rocková kapela.) Krátko potom sa členovia rozhodli skončiť svoje štúdium na univerzite a začali sa živiť ako hudobníci.

 

Členovia

 
Matthew James Bellamy
(* 9. júna 1978, Cambridge, Anglicko) je spevák , gitarista a pianista Muse. Je známy hlavne svojím falzetom a výkonmi počas živých vystúpení. Jeho štýl je ovplyvnený Freddiem Mercurym a hlavne Thomom Yorkom z Radiohead, s ktorým bol často na začiatku kariéry porovnávaný a dokonca obviňovaný z vykrádania.
Klavírom začal byť uchvátený po zoznámení sa s prácou slávneho ruského romantika Sergeja Rachmaninova, koho občas cituje i v krátkých úryvkoch schovaných v piesniach Muse. 
 Gitara je značne ovplyvnená Jimi Hendrixom a hlavne Tomom Morellom z Rage Against the Machine, ktorého pripomíná hlavne skladba Origin of symmetry na druhom albumu, ktorý stavia na silných a výrazných gitarových riffoch.

 

 Dominic James Howard, (* 7. decembra 1977 - Stockport, Anglicko) je bubeníkom Muse.
Domov štýl je inšpirovaný bubeníkmi, ako sú Nick Mason z legendárnej kapely Pink Floyd, Roger Taylor zo skupiny Queen, Tré Cool z Green Day a v neposlednej rade Dave Grohl, ktorý bubnoval v Nirvane a na Doma mal zo všetkých uvedených asi najväčší vplyv.
V roku 2004 postihla Dominicovú rodinu tragédia, keď krátko po koncerte na festivale v Glastonbury dostal jeho otec William, ktorý sa prišiel na synovo vystúpenie pozrieť, infarkt a zomrel. S psychickou podporou rodiny a kapely sa Dom zotavil a Muse mohli pokračovať v turné.

 

 Christopher Tony Wolstenholme, známý skôr ako len Chris Wolstenholme (* 2. decembra 1978, Rotherham, Anglicko) je basgitarista Muse. Okrem toho v skupine spieva vokálový doprovod a niekedy hraje na normálnú elektrickú gitaru. Predtým, ako Morgan Nicholls začal hosťovať v Muse, hral Chris zároveň aj na keyboard.
V súčasnej dobe žije Chris v Teignmouthu spoločne so svojou manželkou Kelly a ich tromi deťmi, ktoré sa volajú Alfie, Frankie a Ava-Jo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALBUMY
Showbiz - 1999

John Leckie, producent druhej dosky Radiohead - The Bends a A Storm in Heaven od The Verve sa ukázal byť ako pravý pre produkovanie prvého albumu Muse, Showbiz. Vo svojom debutu predviedli Muse mäkký rockový štýl plný falzet s textami odkazujúc hlavne na problém nájsť sám seba a zaradiť sa do spoločnosti, ktorú vtedy predstavovalo ich rodné mesto Teignmouth.
To najlepšia z albumu: Muscle Museum, Showbiz, Unintended

Origin of Symmetry - 2001 

Druhý album s názvom Origin of Symmetry opäť produkoval John Leckie. Skupina teraz experimentovala s neortodoxnou inštrumentáciou, ako napríklad kostolný Mellotron a rozšírené súpravy bubnov. Je tu aj viac Bellamyho vysokého spevu, „hranie sa“ s gitarou a časté používanie klavíru (New Born, Space Dementia, Feeling Good). Bellamy sa odkazuje k Jimi Hendrixovi a Tomu Morellovi (Rage Against the Machine, Audioslave), je si veľmi istý v nových, viac rytmických jazzových figurách, ktoré doplňujú toto album založené na hutných a častých gitarových riffoch. Je to môj NAJ album.

To najlepšia z albumu: New Born, Plug In Baby, Feeling Good

Absolution - 2003 

V roku 2003 vydala kapela svoj tretí album s názvom Absolution. Muse tu pokračovali vo svojom originálnom štýle, ktorý ukázali už v predchádzajúcom Origin of Symmetry. Celý album je postavený na hlavnej téme konca sveta, ktorý vychádza z Bellamyho záujmu o vedu, nadprirodzenosť a konšpiračné teórie. Apokalypsu a reakciu na ňu dokazuje ako samotná hudba, tak aj názvy jednotlivých skladieb. Napriek tomu členovia kapely tvrdia, že obsah piesní má naopak poslucháčov povzniesť, hlavne pri počúvaní Butterflies and Hurricanes a Blackout.
To najlepšie z albumu: Time Is Running Out, Hysteria, Butterflies And Hurricanes 

Black Holes and Revelations - 2006

Black Holes & Revelations, ktorý vyšiel v roku 2006 a u kritiky zožal najväčší úspech zo všetkých albumov. S posledným „výtvorom“ sa Muse posunuli niekam inam, bližšie k elektronickej, tanečnej hudbe. Muse dosiahli vrchol a skombinovali všetko čo vedia.
To najlepšia z albumu: Map of Problematique, Supermassive Black Hole, Knights Of Cydonia

 

 

The Resistance - 2009

 Najnovší album, ktorý vydali 11. septembra si Muse produkovali sami. Pokračovali v duchu Black Holes and Revelations. Za zmienku stoji Exogenesis (rozdelený na 3 časti), asi najlepšia "vec" čo je na tomto albume. Ostatné skladby sú už "klasické", aj keď ako keby Matt a spol. svoju energiu sústredili na Exogenesis a z ostatných tak troška niečo chýba.

To najlepšie z albumu: Resistance, Unnatural Selection, Exogenesis (všetky 3)

HAARP
- 2008

 

Kedy môžete povedať nejaká skupina, že je na vrchole? No predsa keď vypredá štadión Wembley. Muse sa to podarilo dvakrát za sebou. HAARP je záznam týchto dvoch koncertov na CD/DVD. CD obsahuje skladby z prvého koncertu, DVD z druhého. Doporučujem pozrieť koncert, je to jeden z najlepších záznamov čo som kedy videl.

 

 

Muse v hrách

Ich pesničky sa objavili aj v hudobnej hre Guitar Hero. V Guitar Hero III: Legends of Rock ste si mohli zahrať Knights of Cydonia a z Xbox Live a PSN stiahnuť Muse pack s pesničkami Exo-Politics, Supermassive Black Hole a Stockholm Syndrome. V Guitar Hero: World Tour sa objavila pesnička Assassin.

 
Zdroj: Wikipedia.org



Prístupov 11121
Kvalita článku
(95%) hlasov 4

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Back to the core, alebo ako som kúpil Wi...
[ 5.2.2014] (príspevkov 6)
Cestná cyklistika, 1. časť
[ 26.3.2013] (príspevkov 11)
Harry Potter Road Trip
[ 14.7.2009] (príspevkov 4)
Cesta domov... troška inak
[ 18.6.2009] (príspevkov 3)
Lil´ Me - detstvo
[ 16.5.2009] (príspevkov 7)
Black Adder - Čierna Zmija
[ 26.4.2009] (príspevkov 6)
Muse
[ 1.4.2009] (príspevkov 5)
Viedeň - Výstava luxusných áut
[ 3.2.2009] (príspevkov 4)
Asus EEE 1000H
[ 1.12.2008] (príspevkov 2)
Na vojne
[ 22.2.2008] (príspevkov 10)